Rökblå & Fawn

Utspädd version av färgerna svart och brun


Det dyker upp emellanåt kelpies som har en pälsfärg av en mer blek karaktär. De kan vara grå som stiftet på en blyertspenna eller vara vetefärgade. Dessa kelpies har färger som heter rökblå och fawn. De har en utspädd version av färgerna svart och brun. Genen kallas för dilution och sitter på D-locus. Dilute betyder just utspädd på engelska och det är just vad genen gör. Den påverkar intensiteten av eumelanin i päls, nos och ögon som späder ut det svarta till mörkare grå och det bruna till nyanser av grå och beige.

Dilution är en recessiv gen, vilket betyder båda föräldrarna måste bära på genen för att kunna lämna avkommor som blir rökblå eller fawn. Två bruna föräldrar med anlaget dilution kan enbart lämna avkommor som är bruna eller blekt bruna (fawn). Två svarta föräldrar som bär på både det bruna anlaget och anlaget för dilution kan lämna avkommor som blir blekt svarta (rökblå) och blekt bruna (fawn), och såklart grundfärgerna svart och brun.

Precis som med de bruna hundarna kan olika nyanser förekomma hos rökblå och fawn. Det händer därför att dessa två färger förväxlas med varandra. Ett sätt att avgöra vilken färg en kelpie har, är att titta på nosen. En stålgrå nos är rökblå och en nos som tenderar mer mot det bruna eller lila hållet är fawn.

Genotypen för anlaget i dominant form är D/D eller D/d. Kelpien blir svart eller choklad/röd. Den recessiva formen för genen är d/d. Då blir kelpien rökblå eller fawn.
Dilution och hälsa
Det finns en vanlig uppfattning att anlaget dilution på något sätt är naturligt sjuklig men så är det inte. Som med de flesta recessiva gener, är dilution-genen "fel" på ett sätt, men den är bara fel i sin förmåga att fördela eumelanin och melanin jämnt längs hårstrået. Den ojämna fördelningen orsakar det blekare utseendet. Detta påverkar inte hälsan hos hunden, bara dess färg.

Uppfattningen grundar sig sannolikt Colour Dilution Alopecia (CDA), en genetisk sjukdom som orsakar håravfall och hudproblem. Vanligast förekommer det hos blå hundar, speciellt hos hundrasen doberman. Men alla färger kan bära CDA eller vara homozygot ändå, men bara hundar som är utspädd svart eller utspädd brun får symptom.

Genetiska sjukdomen finns inte hos alla raser, men förekommer bland annat hos kelpie. Det finns en teori att CDA orsakas av en specifik dilution-gen, märkt som dl-gen. Genen är recessiv men är troligen dominant över standard d-genen.

För att undvika att föra dl-genen vidare går det att genetiskt testa en hund för att se om den bär på anlag för CDA och på så sätt eliminera dl till förmån för en sund d-allel.

Kelpiegallery

Kelpiegallery presents photos all types of Australian kelpie. All photos are taken by the same photographer, Sofia Olsson. The purpose of Kelpiegallery is to display photos with the same type of image layout and information on each dog. The Kelpiegallery was created 2005 and is online since 2008.