Om Kelpiegallery

Det började under 2005 som en idé till min dåvarande hund och hans närmaste släktingar. Jag ville ha bilder på hundarna med samma upplägg, en huvudbild och en bild där hela hunden syntes från sidan. Hundar fotograferades och en dag stod jag med bilder på femtiotalet Australian kelpies utan att riktigt veta vad jag skulle göra med alla foton. Ett frö såddes till att skapa ett bildgalleri på nätet. Jag startade Kelpiegallery.com under 2008.

Sedan dess har Kelpiegallery vuxit till vad det är idag. Genom åren har jag fotograferat hundar som är från bland annat Sverige, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Australien. Förutom att ha rest runt i Sverige för att ta bilder på Australian kelpies har jag även varit i Norge, Danmark och Nederländerna. I skrivande stund är över 700 Australian kelpie i Kelpiegalleryt. Fler ska det bli, med förhoppning att en dag även resa till Australien för att träffa och fota fler individer från denna underbara hundras.

Syftet med Kelpiegallery är att visa omvärlden hur Australian kelpie ser ut. Jag vill visa individer av en rad olika exteriöra typer och färger samt olika stamtavlor från alla möjliga uppfödare - allt för att visa mångfalden av hundrasen.

Jag som står bakom det världsberömda Kelpiegallery heter Sofia Olsson och bor i Halmstad, en medelstor ort i sydvästra Sverige. Min första Australian kelpie skaffade jag mig 2004. Det var en svart hane vid namn Cefeus Ea som kallades Casey. Med honom tävlade jag aktivt inom agility. Han blev svensk agility- och hoppchampion samt vi tävlade på SM med 8:e placering som bästa resultat. Vi tävlade även i andra hundsporter så som lydnad, bruks (spår), viltspår och utställning med både championat och andra titlar som bästa resultat. För en period hade jag den bruna hanen Bumerangs Bolt From The Blue, kallad för Colt. Idag har jag en brun Australian kelpie vid namn Skovfarmen's Brown Nooroo NoName som lyssnar till namnet Glenn. Vi tränar och tävlar i bruks (spår), nose work, lydnad och rallylydnad.