• Om Kelpiegallery

  Jag som står bakom Kelpiegallery heter Sofia Olsson.

  Första bilderna till vad som skulle bli Kelpiegallery fotograferades under 2005, när jag tog bilder på min dåvarande kelpie Casey och hans släktingar. Jag ville ha bilder med samma upplägg på hundarna - en huvudbild och en uppställningsbild. Jag applicerade samma upplägg på andra kelpies som jag blev tillfrågad att fotografera.

  Det dröjde ett par år innan jag hade en klar bild över vad jag skulle göra med alla kelpiebilder jag hade hunnit fotografera. Ett frö såddes som växte till att skapa ett bildgalleri på nätet. Under 2008 startade jag Kelpiegallery.com. Då hade jag cirka 50 hundar på bild.

  Sedan dess har bildgalleriet vuxit till vad det är idag. Genom åren har jag fotograferat hundar som är från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Australien med mera. Förutom att ha rest runt om i Sverige för att ta bilder på kelpies har jag även varit i Norge, Danmark och Nederländerna. I skrivande stund är det över 650 kelpies i galleriet. Fler ska det bli, med förhoppning att en dag även resa till Australien för att träffa och fota kelpies.

  Syftet med Kelpiegallery är att visa omvärlden hur Australian kelpie ser ut, från förr till idag. Jag vill visa individer som är av en rad olika färger, exteriöra typer och olika linjer från alla möjliga uppfödare - allt för att visa mångfalden av rasen.

  Jag önskar dig en trevlig stund i världens kanske största kelpiegalleri!

 • Mina hundar

  Australian kelpie sedan 2004.

  Jag har haft hund sedan 1995 och första hunden var en tysk schäferhund. Jag har även haft border collie och dvärgpudel. Min första kelpie skaffade jag mig 2004. Men redan slutet av 90-talet drömde jag om att skaffa kelpie. Det dröjde dock till 2003 innan jag fick träffa kelpie för första gången och föll direkt.

  Cefeus Ea (2004-2013) - Casey är min första australian kelpie. Med honom tävlade jag framgångsrikt i agility, lydnad och spår. Casey ställdes även ut med gott resultat. Casey blev 8:a på agility-SM, champion i agility och viltspår samt utställningschampion i två länder. Upp till championaten erhöll han flera andra titlar inom lydnad. Jag har Casey att tacka för att Kelpiegallery finns.

  Bumerangs Bolt From The Blue (2009) - Colt var min andra kelpie och bodde hos mig under 1,5 år innan han flyttade till en ny familj. Jag fick förändrad livssitation och kunde inte ha två hundar just då.

  Skovfarmen's Brown Nooroo NoName (2014) - Glenn är min nuvarande kelpie. Vi tränar och tävlar aktivit i lydnad, spår och nose work. Ibland tränar vi även rallyydnad och agility.

 • Utmärkelse

  Stipendium från Svenska Kelpieklubben, 2013

  Jag har blivit belönad med stipendium för mitt arbete med Kelpiegallery av Svenska Kelpieklubben. Det är glädjande att erhålla en så fin uppskattning från rasklubben. 

  Stipendiumet betalade den resa jag gjorde till Holland samma år, för att fota kelpies till Kelpiegallery.

  För gediget arbete med att synliggöra,
  öka förståelsen samt sprida kunskapen om rasen Australian Kelpie.

  - Svenska Kelpieklubben, 2013
 • Om Kelpiegallery
 • Mina hundar
 • Utmärkelse