Ska du avla på din kelpie?

Jag får med jämna mellanrum frågor om jag vet något om specifika hanar och deras linjer. Det kan vara allt från hälsa, eventuella sjukdomar till mentalitet och arbetskapacitet. Framförallt får kah frågor om vilka linjer man ska titta efter och vad för skillnader det är mellan de olika linjerna inom rasen.

Det är givetvis hedrande och roligt att flera frågar mig. Jag vet mycket om många hundar och linjer. Det är tack vare att många ägare delar med sig information till mig. Men jag är inte uppfödare, expert eller förtroendevald i rasklubben. Därför rekommenderar jag dig att kontakta Svenska Kelpieklubben för mer information kring vilka hanar som eventuellt kan passa till din tik. Rasklubben hjälper dig även om vad du ska tänka på, om du eventuellt tar din tik eller hane i avel.

Det är ett stort ansvar att avla. Tänk därför efter både en och två gånger om just DIN hund är den rätta att gå i avel. Din hund är kanske världens bästa hund enligt dig. Det behöver inte betyda att den är den bästa att bidra till rasens framtid. Därför är det bra att kontakta både Svenska Kennelklubben och rasklubben för att få mer information och hjälp kring avel.

Läs mer:

Kelpieinfo